Cercetatorii Viitorului

’’Cercetătorii Viitorului’’

Prezentarea activităților desfășurate în cadrul Programului de formare profesională continuă dedicat cercetătorilor străini aflați temporar în instituțiile CDI din România

Perioadele:

10.06.2024-17.06.2024
08.11.2024-15.11.2024
13.12.2024-20.12.2024

Grup de lucru:

Florentina MOGONEA (expert 1 formare profesională în domeniul cercetării)

Ecaterina Sarah FRĂSINEANU (expert 2 formare profesională în domeniul cercetării)

Violeta NOUR (expert 3 formare profesională în domeniul cercetării)

Programul de formare profesională continuă dedicat cercetătorilor străini aflați temporar în instituțiile CDI din România a fost aprobat de Senatul Universității din Craiova, prin Hotărârea nr. 7 din 26 aprilie 2024, pentru desfășurare în cadrul Proiectului Cercetătorii viitorului/Researchers of the Future, cod proiect 1/16.11.2022 și s-a derulat, până în prezent, în perioadele: 10.06.2024-17.06.2024, 08.11.2024-15.11.2024, 13.12.2024-20.12.2024.

Programul este subsumat direcțiilor referitoare la crearea de condiții favorabile integrării cercetătorilor din afara României, care vin în organizații CDI din România pentru stagii de scurtă și lungă durată, precum și celor legate de stimularea interacțiunilor cercetătorilor români cu cercetători performanți străini.

Scopul derulării lui estede a contribui lacreșterea calității activității de cercetare pentru cercetătorii străini implicați în activitățile de formare.

În concordanță cu aceste axe de acțiune și cu scopul menționat, obiectivele urmărite sunt:

  • O1. Inițierea în implementarea și managementul proiectelor de cercetare științifică;
  • O2. Realizarea unui transfer/schimb de bune practici între cursanți, în abordarea unor teme de cercetare;
  • O3. Creșterea vizibilității activității de cercetare a membrilor grupului-țintă, ca urmare a dezvoltării competențelor de concepere, redactare de lucrări științifice;
  • O.4. Stimularea motivaţiei pentru autoperfecţionare continuă a cursanților, prin dezvoltarea gândirii critice și reflexive, a competenței de autoevaluare și inter-evaluare;
  • O5. Promovarea cooperării între cercetători, cu respectarea drepturilor și obligațiilor deontologice.

Competențele formate cursanților includ:

  • C1. Aprofundarea cunoștințelor de bază din domeniul planificării și managementului proiectului de cercetare;
  • C2. Utilizarea unor instrumente de management de proiect în abordarea unor teme de cercetare;  
  • C3. Valorificarea adecvată a rezultatelor cercetării, prin elaborarea unor studii, articole științifice, prin diseminarea eficientă a lor, prin scrierea unor proiecte;
  • C4. Exersarea evaluării propriilor studii științifice și a inter-evaluării colegiale; 
  • C5. Manifestarea unor atitudini responsabile și cooperante în realizarea cercetărilor;
  • C6. Dezvoltarea capacităților de investigare individuală și în echipă a unor teme relevante pentru domeniul de specializare.

Grupul țintă pentru activitățile de formare este constituit din: cercetători străini, tineri sau seniori, aflați temporar în instituții de Cercetare Dezvoltare Inovare din România.

Curricula Programului destinat cercetătorilor străini este compusă din trei module, programul având un număr de 20 de ore și o modalitate de desfășurare exclusiv online. Conținuturile propuse în cadrul acestui Program se referă la:

Modulul 1. Planificarea și managementul proiectului de cercetare

Tema 1.1. Managementul proiectului de cercetare. Dimensiuni ale performanței proiectului. Instrumente ale managementului de proiect
Tema 1.2. Planificarea proiectului. Managementul administrativ. Coordonarea științifică a proiectului. Monitorizarea progresului proiectului
Tema 1.3. Întocmirea planului de lucru și a diagramei Gantt a unui proiect de cercetare științifică

Modulul 2. Scrierea și evaluarea studiilor științifice

Tema 2.1. Scrierea și evaluarea lucrărilor științifice: condiții, exigențe
Tema 2.2. Etape parcurse pentru conceperea unei lucrări științifice. Procesul de paper submission
Tema 2.3. Criterii de evaluare a unei lucrări științifice. Procesul de peer review

Modulul 3. Activitate individuală și networking în cercetare

Tema 3.1. Cercetarea prin demersuri individuale sau colaborative. Proprietatea intelectuală
Tema 3.2. Drepturile în activitatea individuală și în echipă
Tema 3.3. Obligațiile de bază ale cercetătorilor. Echitate în co-autorat

Strategiile formative respectă specificul interacțiunilor cu persoanele adulte, care au deja o experiență acumulată în domeniul cercetării științifice. De aceea, sunt incluse metode, forme de organizare, mijloace de instruire moderne, prin integrarea feedback-ului cursanților, încurajând reflecția și formularea unor observații privind soluțiile contextuale, determinate de domeniul fiecărui cursant, precum și de specificul cercetării din țara respectivă. Aprecierea activității se realizează prin calificative, iar evaluarea de la sfârșitul Programului constă în elaborarea individuală a unui Portofoliu, care cuprinde un produs relevant și recent al propriei cercetări.

La final,beneficiarilor li se acordă Adeverință de formare profesională continuă, în care sunt precizate durata programului, perioada de desfășurare și modulele parcurse.

A. În perioada 10.06.2024-17.06.2024, din primul an de implementare a Proiectului, au fost derulate activități de formare cu 9 cercetători străini (Grupa 1), doi dintre aceștia fiind cercetători beneficiari ai I8.

Astfel, primii cinci cercetători străini, din domeniul de cercetare Științe umaniste și arte, au provenit din universități din: Marea Britanie (Universitatea din Birmingham, Universitatea din Worcester), Irlanda (Trinity College din Dublin), Polonia (Universitatea din Lodz), Ucraina (Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din Zaporojie). Ei au fost prezenți în Universitatea din Craiova, fiind participanți ca personalități de prestigiu în activitățile organizate de Teatrul Național Marin Sorescu și Facultatea de Litere (Departamentul Arte și Media), cu ocazia Festivalului Internațional Shakespeare, organizat la Craiova între 16.05.2024 și 26.05.2024.

Alți doi cercetători străini, din domeniul de cercetare Științe sociale, au provenit din Bulgaria (Universitatea din Veliko Târnovo), aceștia fiind reprezentanți ai partenerilor Facultății de Științe sociale, din Universitatea din Craiova, în organizarea unor evenimente științifice specifice domeniului (de exemplu, Forum on Studies of Society, International Conference on Social Sciences and Humanities Conference). 

Unul dintre cercetătorii străini, din China, a fost cooptat ca membru al CRAM (China-Romania Research Center in Applied Mathematics), Facultatea de Matematică, Universitatea din Craiova, fiind beneficar al PNRR-III-C9-2022-I8, prin Proiectul Nonlinear Differential Systems in Applied Sciences. Domeniul său de cercetare a fost Matematică și științe ale naturii.

Printre participanții care au făcut parte din Grupa 1 s-a regăsit un cercetător din Olanda, beneficiar al PNRR-III-C9-2022-I8, acesta fiind membru în Proiectul Slowing Immune system Aging trough Dietary control (ImnunAgeD), la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova. În acest caz, domeniul de cercetare a fost Științe biologice și biomedicale.

B. În perioada 08.11.2024-15.11.2024, din anul al doilea de implementare a Proiectului, au fost realizate activități de formare cu o grupă constituită din 25 cercetători străini (Grupa 2).

Un grup de șase cercetători străini din Grupa 2 provin din China, iar statutul lor actual este de membri ai CRAM (China-Romania Research Center in Applied Mathematics), la Facultatea de Matematică, Universitatea din Craiova. Ei sunt afiliați la următoarele instituții: Universitatea de Știință și Tehnologie din China de Est, Universitatea de Inginerie din Harbin, Institutul de Tehnologie din Harbin, Universitatea din Guangzhou, Universitatea din Jilin.

Alți 16 cercetători străini au fost prezenți la diferite evenimente științifice, desfășurate la Universitatea din Craiova, la facultățile de Litere, Științe sociale, la Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic sau la Facultatea de Inginerie electrică.

Trei dintre cercetători au avut calitatea de Visiting Professor în anul 2024, la Facultatea de Litere.

Cei 19 cercetători străini menționați anterior au provenit din următoarele instituții:

  • Universitatea de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Republica Moldova (4 cercetători);
  • Universitatea Tehnică din Gabrovo, Universitatea Sf. Kliment Ohridski din Sofia, Universitatea Sf. Chiril ș Sf. Metodiu din Veliko Târnovo, Bulgaria (4 cercetători);
  • Universitatea din Malaga, Universitatea Pablo de Olavide, Sevilia, Spania (3 cercetători);
  • Universitatea din Karunya, India (2 cercetători);
  • Universitatea din Artois, Franța (1 cercetător);
  • Academia Forțelor Aeriene Elene, Grecia (1 cercetător);
  • Universitatea Aldo Moro din Bari, Italia (1 cercetător);
  • Universitatea de Nord, Norvegia (2 cercetători);
  • Universitatea Constantin-Filozoful, Nitra, Slovacia (1 cercetător).

Domeniile de cercetare ale beneficiarilor din Grupa 2 au fost: Matematică și științe ale naturii (6 beneficiari); Științe umaniste și arte (11 beneficiari); Științe sociale (4 beneficiari), Științe inginerești (4 beneficiari).

C. În perioada 13.12.2024-20.12.2024, din anul al doilea de implementare a Proiectului, au fost realizate activități de formare cu o grupă constituită din 9 cercetători străini (Grupa 3).

Cinci cercetători străini din Grupa 3 au provenit din Republica Moldova: patru  ̶ de la Universitatea de Stat din Cahul și unul  ̶  de la Universitatea de Stat din Chișinău. Ceilalți patru cercetători străini sunt afiliați unor universități din Portugalia, Bulgaria, Algeria și Camerun, după cum urmează:

  • Universitatea din Aveiro, Portugalia;
  • Universitatea din Veliko Târnovo, Bulgaria;
  • Universitatea din Maghnia, Algeria;
  • Universitatea din Douala, Camerun;

Domeniile de cercetare ale beneficiarilor din Grupa 3 au fost: Matematică și științe ale naturii (2 beneficiari); Științe umaniste și arte (1 beneficiar); Științe sociale (5 beneficiari), Științe inginerești (1 beneficiar).

În continuare, adăugăm un extras de feedback oferit foarte analitic pentru fiecare modul, de către unul dintre cursanți, care a apreciat favorabil valoarea programului, subliniind oportunitatea de a se familiariza cu specificul cercetării din Universitatea din Craiova și din țara noastră:

Modulul 1. Planificarea și managementul proiectului de cercetare: ”Nu am fost foarte implicat în managementul proiectelor în ultimii ani, așa că această lucrare este o reîmprospătare fină a principiilor și proceselor (…). Nu eram familiarizat cu diagrama Gantt. Prezentarea conceptului de diagramă Gantt este clară și arată importanța controlului asupra proiectului.

Expunerea punctuală este revigorantă într-o lucrare academică și servește atât la simplificare, cât și la evidențierea elementelor importante.” (P.M.)

Modulul 2. Scrierea și evaluarea studiilor științifice: ”Acest material funcționează ca o rețetă clară și concisă pentru scrierea lucrărilor de cercetare și este în conformitate cu procedurile și tradițiile urmate la universitățile din țara mea. Elementele sunt ușor de recunoscut atât pentru studenți, cât și pentru cercetători. Încerc să le urmăresc în propriile mele cercetări și publicări.

Lucrarea este bogat ilustrată, ceea ce, în opinia mea, este apreciabil. Multimodalitatea face parte din societatea noastră, indiferent de locul în care trăim, iar o lucrare de cercetare ar trebui să reflecte, într-o oarecare măsură, societatea și contextul în care este produsă, precum și lumea cititorului. Ilustrațiile susțin textul atât pentru a clarifica, cât și pentru a întări mesajul.” (P.M.)

Modulul 3. Activitate individuală și networking în cercetare:”Modulul aduce în discuție subiecte și întrebări care sunt și ar trebui să fie relevante pentru toți cercetătorii. În ceea ce privește propria mea cercetare, metoda mea preferată este cercetarea-acțiune. În această abordare, depind de colaborare. Colaborarea poate veni în multe variante, de la co-scriere până la căutarea de ajutor și sfaturi de la colegi și organizație.

La instituția mea de origine, fac parte dintr-un grup de cercetare. Această echipă diversă este necesară prin asigurarea finanțării cercetării și, de asemenea, este de ajutor pentru identificarea de canale de publicare și conferințe. Există, așa cum s-a menționat în lucrare, și o serie de elemente care sunt motivaționale pentru publicarea individuală. Așadar, colaborarea este necesară în proiecte mai mari și este formală, în co-scriere sau, informală, în lucrul cu colegii pentru idei sau ca spațiu de discuție.

Subiectul este clar formulat și informativ, dând de gândit, în special, prin enumerarea avantajelor și dezavantajelor atât ale colaborării, cât și ale muncii individuale.” (P.M.)

Pentru persoanele interesate, Programul de dezvoltare profesională continuă în domeniul cercetării dedicat cercetătorilor străini, aflați temporar în instituții CDI din România se va derula și în anul 2025.

Scroll to Top